Så de senaste dagarna har man, på sociala medier och i (allt sjunkande populäritet) tidningsartiklar, blivit bombarderad av tyckanden angående den smygfilmade sexakten och dess efterföljande åtal. Kvinnan är extremt kränkt och den sociala mediestormen följde som skit i kölvattnet.

För att sammanfatta hela historien så smygfilmade en hormonstinn tonåring sin sexakt med sin då 18-åriga flickvän. Sedan lade han upp filmen på nätet och (antagligen) skröt om nämnd sexakt för sina vänner och bekanta. Efterspelet lät inte vänta på sig utan flickan polisanmälde honom för grovt förtal.

I tingsrätten dömdes pojken till 130.000 i skadestånd och 6.000 i sveda och värk. Värt att notera är att vid det här tillfället har domen inte fått någon större uppmärksamhet i media.

Pojken överklagade dock ärendet till hovrätten som höll med och ansåg att sexakten var inte så pass kränkande för flickan. De hänvisade till att: "Det går inte att bortse från det förhållandet att det inom inte alltför snäva kretsar av befolkningen med tiden har blivit allt mer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor."

 

Det slutgiltiga skadeståndet hamnade alltså till slut på 25.000 kronor. Domstolen påpekar dock att de inte på något sätt hävdar att vad som hände är "rätt" utan att det var ett brott som skedde, vilket de också visade genom att döma skadestånd.

Det är vad som hänt och som är fakta i fallet. Nu över till den allmänhetens inställning och vad som (enligt många på min facebooklista) egentligen borde hänt. Allmänheten och i det här fallet även flickan talar om den grova kränkningen som hon fått utstå på grund av den här filmen. Önskemålet hade varit ett större skadestånd.

Kränkning ger dig rätt att gnälla

Folk blir väldigt lätt kränkta i dagens samhälle. Så till den grad att riktiga kränkningar faller mellan stolarna. Om vi tar smygfilmningen som ett exempel på kränkning så undrar jag var den faktiska skadan har skett. Är det att pojkvännen tappade i värde och inte visades sig vara drömprinsen? Eller att folk i hennes närhet fick en blick av hennes nakna kropp? Eller att hon blev ledsen? Jag säger som Judge Judy: "Why are you bothering me for? Go tell your therapist."

Låt oss sätta saken i lite perspektiv.

Nu har vi sagt att i Sverige ska domstolar inte jämföra straff mellan olika brott och därigenom ranka brott. Det förhindrar dock inte mig att göra detta:

  • Ett "normalt" skadestånd för en person som blir våldtagen ligger på mellan 75.000-190.000 kronor. 
  • Vid misshandel ligger det normala skadestånden på mellan 10.000-20.000 kronor.
  • Att försöka mörda någon kostar 100.000 och att bara hota kostar 5.000

Så hur farligt är det att folk i din närhet har fått se dig naken?

Själv så anser jag inte det mer allvarligt än att hota någon till livet. Särskilt eftersom det är en uppskattning av hennes kropp och inte ett försök till förolämpning. – Sätt dig på en kulle framför ett hyreshus en kväll så lovar jag att du kommer få se på naket!

Men har det verkligen förekommit någon kränkning i det här fallet?

Medans många har nöjt sig med att bara dela vidare länken till domen så har andra även behagat att kommentera saken med:

  • Alltså, Göta hovrätt. Vilka signaler sänder detta till unga?
  • Idioti! Jävla idioter! Rättsystemet är ett skämt
  • Detta ORIMLIGA! Hämndrabatt. Lägg upp filmen på ditt gamla ex på porrsajt bara. 25000 kr är ju rea. NNNGGG! Krengkt.

Vem är det egentligen som orsakar stigmatisering av den unga flickan? Först och främst är det två-sekunders-tyckaren (även kallas sociala-medie-användaren) som genom sin kräkreflex gentemot nakenhet säger åt flickan att hon ska skämmas. Strax därpå kommer pikadorerna (tidningar och löpsedlar) som piskar på hetsen. Sedan kommer hennes egen familj som uppfostrat henne till att skämmas för sin kropp. Kan någon vara snäll att tala om för mig var själva kränkningen ligger?

"Hur skulle du känna om det var din dotter det handlade om?"

Ja, det är en bra fråga. Jag hoppas att jag uppfostrat ungen till att välja sina partners efter eget tycke, väga för- och nackdelar och sedan stå för valen. Jag skulle också se till att informera henne om att den nakna kroppen inte är något att skämmas för. Om omvärlden anser att du borde skämmas för din egen kropp så ska hon ställa sig upp och säga ifrån.

Vad folk som lättvindigt ringer Ring P1, eller skriker "jag är kränkt" så fort något händer inte verkar inse är att det inte finns En Ansvarig för samhället. Utan samhället är både vi alla tillsammans och den enskilda individen. En kan inte tala för alla lika lite som alla kan tala för individen. Det är bara genom högljudda individuella röster som vi kan tala om vad som är det bästa för samtliga.

rikard report

Fotograf
Rikard Isacsson

Mobil: 07 22 22 59 49

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mitt namn är Rikard Isacsson och jag jobbar till vardags som fotograf och Creative Director på reklambyrå i Linköping. Dock är att ta kort inte mitt enda yrkesområde utan mina arbetsuppgifter inkluderar även Webb, Original, layout, film osv. Ett ganska brett och utvecklande arbete med andra ord.

Det du hittat till här är dock min privata hemsida där jag lägger upp fotografier som jag tar och skriver om lite intressanta saker och händelser i omvärlden. Mycket av det som skrivs här grundas i min allt växande cyniska världsbild. Aldrig har det funnits så mycket information att tillgå och det kommer mer för varje sekund som passerar.