Linköpings hälsomässa 2013 beskrevs som en tvådagars mässa med målsättningen att motivera och inspirera alla som är intresserade av en hälsosammare livsstil. Det blir en mässa med stor variation av kompetenta företag och personer med erfarenhet inom träning, kost och hälsa. En inspirerande mässa för alla åldrar med många aktiviteter, uppvisningar, kända profiler, intressanta föreläsningar och spännande träningspass.

Jag beökte ett antal montrar i sällskap med goda vänner, där jag försökte föra en dialog med utställarna. Vissa var trevliga och förde ett normalt samtal, andra gjorde mig ganska upprörd, andra montrar avvisade mig eller bad att jag skulle skicka ett mail till dom istället.

HIQ Health – kosttillskott åt alla

Den första montern jag besökte hade en intressant apparat ståendes mitt i montern som fångade mitt intresse. Montern skulle visa sig vara den mest intressanta på mässan. Intressant på samma sätt som att se den lokala galningen stå och skrika på Stora Torget.

Utöver den märkliga manicken stod det ett dussintals pillerburkar, som av skylten bredvid att döma, innehöll kosttillskott och antioxidanter. En snabb bläddring genom deras broschyr gav mig kalla kårar då dess text var späckad med ord som antioxidanter, fria radikaler osv.

HIQ Health – En högst tveksam företagsverksamhet.

HIQ Health – En högst tveksam företagsverksamhet.

Snart kom det fram en man i övre medelåldern som presenterade sig som säljare för den aktuella montern.

Min inställning är att man ska vara skeptiskt inställd till kosttillskott som rekommenderar ett överintag av dagliga rekommenderade dosen, något som säljaren inte såg några problem med. Hans företag stoppade gärna i ännu mer vitaminer i deras produkter, men det fick de inte (av livsmedelsverket antar jag).

Fler än en gång påpekade jag att en normal svensk inte behöver tillskott av vitaminer. Än mindre D-vitamin som säljaren hävdade att alla svenskar led brist av – Särskilt på vinterhalvåret då vi inte får någo sol på oss. Som stöd för detta så tillkallade han även hans medhavda läkare (som förövrigt också var ansvarig för den spännande apparaten). Hon påpekade att halveringstiden för D-vitamin bara var 3-4 veckor och alltså hade vi brist redan i oktober.

– Jaha, men en normal svensk behöver inte tillskott fortsatte jag hävda. Inte heller på vinterhalvåret då kroppen kan lagra D-vitamin i kroppen för användning på vinterhalvåret. Det räcker att få sol på armar, ben och huvud typ en timme i veckan för att bygga upp tillräckligt med D-vitamin för att klara sig.

Försäljaren insisterade dock stenhårt på att jag hade fel. Så nu i efterhand vill jag gärna understryka mina påståenden och hänvisa till Livsmedelsverkets rekommendationer. Jag lämnade också min mailadress och bad de skicka information om deras maskin och lite andra fakta så vi kunde fortsätta diskussionen istället för att stå på Konsert & Kongress och argumentera. De återkom aldrig.

Vitaminbrist

För lite vitaminer ger olika bristsjukdomar, men är i dag sällsynt i Sverige. Det finns dock en risk för att äldre och barn får för lite D-vitamin och att kvinnor före och under sin graviditet har brist på folsyra. Dessa grupper kan därför behöva tillskott.

– Livsmedelsverket

Den spännande apparaten som jag nämnde i inledningen mätte förresten alla de antioxidanter som testpersonen hade brist på genom att belysa huden med laser, men undersökningen kostade SEK 100 så jag skippade det. Ganska säker på att den skulle visa att jag hade brist på just alla de vitaminer, som de lämpligt nog kunde sälja till mig på plats, för en inte alltför blygsam summa.

Cura Apotek

Den andra montern var inte lika spännande, men värt att nämna då de stod och sålde C-vitamin. Varje tablett innehöll 1000 mg. Det bör noteras att det dagliga rekommenderade dagsintaget för C-vitamin för en person i min ålder är 75 mg. – Ingen fara, hävdade apotekarien. Man kissar ut det man inte tar upp i kroppen. Helt ofarligt.

Inte helt ofarligt dock. Personer med njurproblem bör inte äta C-vitamintillskott. Ändå säljs dessa tillskott med den 10x starka dosen i vanliga matvarubutiker.

Min gamla vän Bemer

I den tredje montern stod min gamle vän Bemer och sålde sina produkter till stora och små. I korta ordalag gick samtalet som följer.

– Vad är det ni hävdar att Bemer kan göra? Frågar jag den medelålders damen i montern.

– Bemer ökar blodcirkulationen. Man mår bättre.

– Så ni hävdar inte att ni botar sjukdomar?

– Nej, utan vi hjälper kroppen att läka sjukdomarna själv.

– Jaha, men vad gör medicin då? För jag läste på er hemsida och där låter det som att denna madrassen kan bota sjukdomar även om ni är väldigt noga med att använda ord som "behandla sjukdomar" och inte bota. Så på vilket sätt hjälper den kroppen "behandla" sjukdomar? Jag har varit i kontakt med Bemer Group och bett att få de studier som stödjer era påståenden, men jag har inte fått några och de jag faktiskt har fått pekar endast på en eventuell placeboeffekt.

– Nej, det finns massor studier som stödjer att Bemer ger en positiv effekt. Jag måste ta hand om de andra personerna här i montern, men jag kan ta din e-mail adress och skicka dessa studier till dig.

– Ja, gör gärna det. Ge mig en studie som stödjer det ni säger att den ska stödja, utöver Placebo-effekten såklart. Då blir jag nöjd.

Uttryck som "massor studier som stödjer" har jag fått från flera förespråkare för Bemer. Dock när jag ber att få EN av dessa studier så är de förvånansvärt svåra att producera. Även på PubMed. Behöver jag påpeka att hon aldrig återkom till mig med några studier? Besök gärna min ständigt pågående undersökning av Bemer på http://bemer.rikardisacsson.se

Bemer - Utan vetenskapligt stöd

När jag passerade Bemer någon timma senare så stod monterdamen och pratade ivrigt med nån stackare i rullstol. Jag kan bara gissa vad hon försökte lura i honom.

Kyäni – Miraklet från Alaska

I en prålig monter stod det en äldre herre och krängde blåbärssoppa för flera 100 kronor litern. På dess innehållsförteckning gick att läsa att den huvudsakliga ingridiensen var vatten.

Surfade också in på deras hemsida för att läsa lite mer om Kyäni. Deras chef för den medicinska delen är en Dr. Qutab; "Dr. Abbas Qutab är chef över medicinska och vetenskapliga kommittén för Kyäni" och har en yrkesexamen i medicin. Han har även yrkesexamen i österländsk medicin och kiropraktik. Det är dock ganska orelevant för att se om Kyäni har några vetenskapliga belägg. Så jag gjorde lite grundläggande efterforskningar på Dr. Qutab för att se om han har några patienter som han behandlar. Slog på både American Board of Physician Specialties samt på Certification Matters men utan något resultat som kunde uppvisa någon läkarexamen. Det behöver inte bevisa något vill jag understryka. Han har kanske inte registrerat sig eller så har han ingen examen inom medicin eller så är han enbart forskare och inte någon praktiserande läkare. 

Hur vet man att då att Kyäni inte är lurendrejeri eller pyramisspel? Jo, för på en anonym blogg som talar långt och väl om Kyäni står det klart och tydligt att: "the Kyani System is definitely far from a scam" och man vet att det inte är lurendrejeri när folk tydligt påpekar det.

För att inte upprepa andras åsikter om Kyäni så vill jag hänvisa till en bra sida Skepchick.se som pratar lite mer utförligt om just Kyäni och deras hälsoeffekter.

Massage med inslag av andlighet

I den femte montern jag besökte träffade jag den mest pratglada tjejen på hela mässan. Trevlig tjej, men tyvärr inte mycket mer än så.

Hon (tyvärr minns jag inte hennes namn) erbjöd så kallad Chimassage. Så utöver att räta ut muskelknutar så lagade hon mitt Chiflöde som tydligen var helt åt helskotta. Trots att det skulle ta hela 20 minuter så var jag tvungen att testa, för det är inte var dag man har chans att stärka sitt Chiflöde.

Anledningen till att hon gett sig in med Chimassage var att hon hade sett hur chiflödena faktiskt påverkade den fysiska världen. Flera gånger gjorde hon referenser till någon som hetter Emoto och hans "water experiment". Läs mer om vad hela experimentet gick ut på >> (Vatten förstod tydligen inte bara ord utan även andra språk)

När hon berättade om hans experiment invände jag och sa att "du, det låter inte så verklighetsförankrat". Svaret jag fick var att jag skulle vänta med att uttala mig tills jag faktiskt läst hans bok. Hon sa det inte på något elakt sätt, utan mer som om hon verkligen trodde på det själv.

Efter att hon hade masserat ett tag slutade hon helt plötsligt. Det gick en stund. En stund till. Tills jag frågade om det var färdigt. Nej, utan hon rättade bara till mina chiflöden och det gjorde man inte genom att ta på mig utan det gjorde man i luften ovanför kroppen.

(Tänk om man kunde ta betalt för att att massera och sen inte behöva massera kunden)

Tio minuter in i massages bad hon mig artigt att sluta ställa frågor och istället försöka slappna av och känna energiflödena.

Resten av mässan fick jag gå runt med kuddlinjer i ansiktet och något förbättrat chiflöde kände jag inte av.

Magnetarmband

Magnetarmband på Linköpings HälsomässaNågot som är värt att nämna, men inte i alltför stor utsträckning är de magnetarmband som såldes av Hälsobutikerna, men jag ville inte stå o argumentera med den stackars mannen och hans hustru (antar jag?) för de såg så skröpliga ut. Dock måste påpekas att det är totalt skit och det finns inga belägg för att det fungerar.

 


 

Även om det var en hel del ohederliga försäljare som stod och krängde sina produkter så betyder det inte att det faktiskt fanns en hel del intressanta montrar.

Några av höjdpunkterna på mässan var att språka några minuter med Martin Lidberg eller se Frisk Sport och Fitness uppträda på lilla scen.

Frisk Sport & Fitness
Helene Malakow, Camilla Rehn, Irina Solovyova, Jessica Andersson och Linda Bergqvist framför striptease på lilla scen.

Frisk Sport & FitnessSofia Axelsson, Madeleine Thunér och Erik Schlyter.

T.v. Frisk Sport & Fitness ställer ut. T.h. Sofia Axelsson, Madeleine Thunér och Erik Schlyter ser på striptease.

Idrottslabbet Linköping – Fysiologiska tester av den fysiska förmågan

Utöver flertalet friskvårdsanläggningar, bland annat Frisk Sport och Fitness, stod Josefin och Fredrik från Idrottslabbet Linköping i en monter inkörd mellan de mindre pålitliga Bemer och HIQ Health.

Wandus - Idrottslabbet Linköping

Mycket intressant att se hur deras mätningar går till och i realtid följa hur man tränar upp sin motion. Istället för att i normala fall bara säga "jag tror jag fått bättre kondition på sistone".

Besök gärna deras hemsida och läs mer om deras verksamhet. http://idrottslabbet.se/

IMG 6458Wandus - Idrottslabbet Linköping

Linköpings hälsomässa sammanfattad i en mening...

Det tråkiga är att flera av utställarna faktiskt är intressanta och värda att lyssna på, men de är svåra att hitta när man måste vada genom det skräpet som livnär sig på folks rädsla och okunskap.

rikard report

Fotograf
Rikard Isacsson

Mobil: 07 22 22 59 49

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mitt namn är Rikard Isacsson och jag jobbar till vardags som fotograf och Creative Director på reklambyrå i Linköping. Dock är att ta kort inte mitt enda yrkesområde utan mina arbetsuppgifter inkluderar även Webb, Original, layout, film osv. Ett ganska brett och utvecklande arbete med andra ord.

Det du hittat till här är dock min privata hemsida där jag lägger upp fotografier som jag tar och skriver om lite intressanta saker och händelser i omvärlden. Mycket av det som skrivs här grundas i min allt växande cyniska världsbild. Aldrig har det funnits så mycket information att tillgå och det kommer mer för varje sekund som passerar.