"Ursäkta, har du tålamod?"

Jag: "Ja, det skulle jag väl påstå att jag har..?"

"Nej, det har du inte. Läs den här så förstår du." Säger den äldre damen och trycker en liten broschyr i handen på mig.

Så gick min kortfattade konversation på Drottningbron en tidig söndagseftermiddag.

 


På väg hem från träningen en söndageftermiddag blir jag tillfälligt stoppad av två äldre damer som är på väg in mot stan från Tannefors. Med en lätt polsk brytning utspelar sig konversationen, som går att läsa ovan. Hela händelseförloppet tog kanske 15 sekunder och slutade med att jag vandrar hemåt med en 32-sidig broschyr som läslektyr.

 

406167 10151206387626714 1876153600 nBroschyren vid namn Vakna! har rubriken "Vad har hänt med tålamodet?" och har en kaosartad bild, föreställande en lång kö framför en reception på omslaget. Här följer min analys av broschyren.

Allt om broschyren osar religiöst utskick, men vid första anblicken kan jag inte hitta någon kyrklig avsändare på den. Så lätt förargad över att en total främling kommer fram och till det närmsta anklagar mig för inte ha tålamod, börjar jag läsa.

Första kapitlet

Inledningen börjar dåligt med uttryck som "En del experter menar" och "En del analytiker" som att försöka ge stöd till sina påståenden om samhället lider av en sjukdom – otålighet. Utan att ge några större referenser citerar de endast de nämnda analytikerna med: "The instant results we get from this technology have in turn increased our appetite for instant gratification in other aspects of our lives, even if that expectation is un-realistic.".

Lite snabb sökning på Google så hittar jag den refererade artikel(serien) vars hela citat lyder:


In general, the reporters have found, we in modern industrial societies have become more impatient and less productive.

At least in part, that's because of the technology that's in our pockets, plugged into our ears, or at our fingertips. The instant results we get from this technology have in turn increased our appetite for instant gratification in other aspects of our lives, even if that expectation is un-realistic.

This is not to say technology is all bad, or has brought us to ruin. In many ways, it has been of tremendous help.

It is how we use technology that causes problems. In the first the segment of this series, on our changing perceptions of time, Marian Scott cites Canadian author Carl Honore, who observes that our 24/7 culture has swept away the notion that time has a natural rhythm set by the seasons and phases of human life.


Så de nämna analytikerna är i själva verket journalister, men det låter lite bättre med analytiker kan jag tänka mig.

Inledningen fortsätter sedan med fler stycken som alla är uppbyggda på samma sätt.

  1. "En del menar att..."
  2. "Varför? Jo för att..."
  3. "Detta beror på att..."
  4. Detta som vi själva kommit fram till är absolut sanning!

Först refererar de till några källor som låter trovärdiga, så som en del experter eller analytiker, men som i själva verket inte ger någon ökad trovärdighet till texten. Sedan beskriver de löst vad dessa källor tycker, drar en egen slutsats av detta och etablerar sedan denna egna slutsats som en absolut sanning.

Jag ger ett exempel:


Some [1. Källa] believe that e-mail is losing popularity and could soon become obsolete. Why? Because many people who send messages do not have the patience to wait hours, or even minutes, for a response. [2. Källans slutsats] Also, with e-mails, as with letter writing, introductory and concluding greetings are often expected. But many people consider such formalities to be boring and time-consuming. They prefer instant messaging, which does not require the protocols of e-mail. It seems that people just do not have the patience to type polite greetings! [3. Egen slutsats] Many people do not take the time to proofread what they put in writing. [4. I min svenska utgåva har de här skrivit "Tänk att det gått så långt att att en hälsning blivit tålamodskrävande"] As a result, letters and e-mails go out to the wrong recipients or contain numerous grammatical and typographical errors.


Det är något fel på dig!

Nu har de etablerat att otålighet är ett verkligt problem. Nästa steg går ut på att visa att DU som läsare har det här problemet. De använder ett liknande tillvägagångssätt som Cold Readers använder sig av.

Först sätter de upp ett eller flera scenarion som ALLA kan känna igen sig i. "Märker du ibland att du pratar för fort, äter för fort kör för fort eller gör av med pengar för fort? De sekunder det tar för hissen att komma, att trafikljusen ska slå om eller att datorn ska starta kan kännas som en evighet."

Dessa generella riktlinjer kan vem som helst känna igen sig i, någon gång i livet. Ergo "läsaren" är med andra ord otålig eller lider av otålighet, problemet, och ska därför betrakta sig själv som felaktig.

Eftersom det är något fel på dig lider du dessutom av andra saker, något som tas upp i nästa uppslag. Här bjuds det på en rad problem, alla självklart understött av forskare och experter, som alla drabbar, utan undantag "otåliga personer".

  1. Förhalningsproblem; ".. kan kosta den enskilde individen ansenliga summor på grund av att allt pappersarbete skjuts på framtiden"
  2. Alkoholmissbruk och våld; "Studien visar att 'otåliga människor har en större benägenhet att dricka för mycket och bli våldsamma'"
  3. Dåligt omdöme; "En grupp analytiker* [...] fann att otåliga människor 'ofta gör snabba och ogenomtänkta val'"
  4. Ekonomiska problem; "Nygifta par vill till exempel ha det som 'alla andra' har [...] med en gång – på kredit. Men det kan tära på äktenskapet"
  5. Färre vänner; "Vem vill vara vara med någon som trummar med fingrarna eller tittar på klockan hela tiden?"

*Notera att på första uppslaget när de refererade till "en grupp analytiker" så menade de journalister.

Nu har författarna etablerat att ALLA i samhället lider av otålighet och resultatet av detta problem leder till; Inga pengar, alkoholmissbruk och dålig hälsa, gör dåliga val, bråkar med flickvännen och inga vänner.

Väldigt generella påståenden också. Vem saknar inte den där barndomsvännen som man brukade ha sådan bra kontakt med? Det beror helt enkelt på att du varit för otålig. Ditt fel med andra ord, inte att ni helt enkelt växt ifrån varandra.

En hörnsten i den kristna tron är skuldbeläggning så vid det här laget är jag ganska övertygad om att det är en religiös utgåva och då jag befinner mig i Tannefors så är jag ganska övertygad om att det är Jehovas vittnen.

Lösningen

Vad är då lösningen på detta farliga samhällsproblem? Broschyren ger sitt svar i form av fyra steg.

"Så hur kan man lära sig att bli mer tålmodig? Vi ska se på några rekommendationer."

– Identifiera orsakerna

Ett ganska bra råd tycker jag för alla situationer. Man bör analysera sin situation med jämna mellanrum. Vad gör dig upprörd eller stressad.

– Förenkla ditt liv

Det skulle också kunna vara ett bra råd om de inte citerat en professor i datakunskap som uttalar sig om hjärnforskning.

– Var realistisk

Jag håller med. Du ska ha en realistisk världsbild. Dock klingar det här rådet väldigt illa när det sätts i samband med det sista rådet.

– Utveckla din andlighet

Några saker att invända mot detta:

Först och främst. Vad menar de med andlighet? Personligen avskyr jag ord som "andlig" eller "spirituell" då orden inte har någon innebörd. Kollar man den officiella ordet så är det baserat på förutsättningen att det finns någon form av osynlig energi (?) som inte går att mäta. Ett påstående utan grund eller ens en bra anledning att tro på. Sen har alla som använder sig av orden en egen definition dessutom.

Sedan hävdar de att "Många som tror på bibeln har kunna utveckla tålamod genom att tillämpa bibliska principer." Vilka är dessa bibliska principer och på vilket sätt är dessa principer isåfall exklusivt "bibliska"?

Sammanfattning

Författarna bygger upp ett skräckscenario på vaga grunder, med lösryckta citat från forskare och som i slutet av texten verkar vara etablerade faktum. Med dessa "fakta" visar sedan författarna att du som läsare verkligen lider av otålighet för att sedan skuldbelägga dig till att tro att flera, om inte alla, hemskheter och olyckor som KAN drabba en i livet KOMMER att drabba honom på grund av hans otålighet.

Jag vänder mig också mot hur författarna uttrycker sig. De försöker låta officiella och veta vad de talar om, men texten (hela broschyren) är fylld med ord som "kanske" eller "kan vara/bero" som sedan antas vara sanna. Dessutom avslutas för många meningar med frågetecken för att vara en text som ska ge några svar.

Artikelserien avslutas sedan med att det finns en lösning, insinuerar att det endast finns EN, och den lösningen är dyrka bibeln som en riktig riktlinje för livet.

Hela boken ger intryck av att vara skriven av en högstadieelev. De kan stava och vet svenska språkets grammatik, men ingen tankemöda bakom vad det är de egentligen skriver.

Något mer som jag märkt, för alla religiösa trycksaker inte bara Jehovas Vittnen, är att de försöker mata en med så mycket information så att man glömmer bort innehållet och vad det är man egentligen läser. Mycket innehåll, men utan något faktiskt innehåll. Andlighet i ett nötskal.

Fotnot

Sen vill jag hävda att Vakna! är väldigt oärliga i sin framhållning av att de skulle vara politiskt neutrala. Tidningen kanske inte uttrycker några politiska åsikter i sin broschyr, men den förespråkar Jehovas Vittnen som den enda sanna vägen, som i sin tur har ganska starka politiska åsikter. Huvudsakligen om hur andra människor ska leva sitt liv.

Länk till The Watch Tower. En utgåva av Jehovas vittnen: http://wol.jw.org/en/wol/d/r1/lp-e/102012442

Länk till The Gazettes artikel: http://www.canada.com/story_print.html?id=d8704606-b1a2-4476-99a7-90321ef1962c&sponsor=

Hittade hela broschyren som ljudfil också för er som inte har något emot att bli aningen dummare: http://www.youtube.com/watch?v=tAssQkRthYo

rikard report

Fotograf
Rikard Isacsson

Mobil: 07 22 22 59 49

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mitt namn är Rikard Isacsson och jag jobbar till vardags som fotograf och Creative Director på reklambyrå i Linköping. Dock är att ta kort inte mitt enda yrkesområde utan mina arbetsuppgifter inkluderar även Webb, Original, layout, film osv. Ett ganska brett och utvecklande arbete med andra ord.

Det du hittat till här är dock min privata hemsida där jag lägger upp fotografier som jag tar och skriver om lite intressanta saker och händelser i omvärlden. Mycket av det som skrivs här grundas i min allt växande cyniska världsbild. Aldrig har det funnits så mycket information att tillgå och det kommer mer för varje sekund som passerar.