Jag kan öppet klargöra att jag ogillar judar "som ett folk", precis som jag ogillar alla andra folksslag från religioner och ideologier som stödjer sig på just sin dogmatiska handbok för att kräva något av omvärlden. Däremot har jag inget emot den enskilda juden och skulle aldrig, som i artikeln, ropa nazistiska slagsord mot en total främling (mot en nära vän kanske i ett lättsamt sammanhang, men då förutsätter jag att sagda vän säger ifrån om jag går för långt).

 

Mathan Ravid däremot tycker jag för ett väldigt konstigt resonemang. Han är chockad över de hatiska reaktioner och verkar mena att minoriteter lever i någon form av förtryck i Europa och Sverige, eller som han själv beskriver:
"och kanske allra mest alarmerande: Ingen av de andra gästerna reagerade med mer än en axelryckning på de grovt rasistiska tillmälen som basunerades ut över den till bristningsgränsen fulla krogen."

Han pekar på studier som uppvisar en ökning bland hatbrott, samt statistik som visar att svenska folket, pga Israel, ogillar judar mer och mer (statistik kan man få att visa vad man än vill för övrigt. 80% av befolkningen anser att de är över medel.)

Han menar också att de hatbrott och åsikter som uttrycks har en grogrund i att svenska folket som helhet har en undermedveten uppfattning om att, i det här fallet, judar förtjänas att trakasseras.

Först och främst vill jag hävda att Mathans reaktion och förskräckelse över att de andra middagsgästern inte lade sig i och började skälla på fyllona i baren,  är exakt samma beteende som han själv idkar då han är med i den judiska klubben. Dock vill jag påpeka att om dessa fyllon varit fysiskt hotfulla eller på något sätt uppvisa tecken på att starta bråk, hoppas jag att de andra gästerna försökt bryta in.

Judismen har drabbats av många motgångar, ingen tvekan om saken, men det står också för mänskliga övergrepp och idiotiska krig. Det är inte Methans fel och det är inte den religionen som han är med i. Jag förstår det! Däremot är det upp till honom att rensa i sin egen klubb eller starta en ny klubb. Detta sker med jämna mellanrum, tänk Jevovas vittnen eller livets ord. Respekt till dom för att de brutit sig ur, men oftast blir resultatet samma som det var innan.

Jag vill hävda att hela debatten om judiska folket är vinklad från första början. Vad jag menar är att judarna har till och med ett eget ord för människor som retoriskt eller fysiskt uttrycker sig negativt om det judiska folket (antisemitism). Ett ord som allt för ofta jämställs med rasism eller främlingsfientlighet. Ofta dödar det dessutom hela diskussionen.

Mitt förslag på lösning:

Kan vi inte avskaffa Sveriges officiella och inofficiella lagar som hanterar verbala kränkningar en gång för alla? Det har gått så långt att själva akten att INTE försöka kränka vissa folkgrupper kränker andra folkgrupper – och som om inte det vore nog kränks den första gruppen av att bli särbehandlad.

Länkar:

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/hatet-mot-en-kippa-pa-krogen

rikard report

Fotograf
Rikard Isacsson

Mobil: 07 22 22 59 49

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mitt namn är Rikard Isacsson och jag jobbar till vardags som fotograf och Creative Director på reklambyrå i Linköping. Dock är att ta kort inte mitt enda yrkesområde utan mina arbetsuppgifter inkluderar även Webb, Original, layout, film osv. Ett ganska brett och utvecklande arbete med andra ord.

Det du hittat till här är dock min privata hemsida där jag lägger upp fotografier som jag tar och skriver om lite intressanta saker och händelser i omvärlden. Mycket av det som skrivs här grundas i min allt växande cyniska världsbild. Aldrig har det funnits så mycket information att tillgå och det kommer mer för varje sekund som passerar.