Under några veckors tid nu har jag lyssnat på Skeptikerpoddens sändningar som behandlar diverse saker i samhället. Skeptikerpodden har hållt igång sedan 2010 och på något mystiskt sätt har jag lyckats missa det totalt. Fram tills nu.

Fallet Katarina Fahlander handlar om Katarina som efter rådgivning av Mediumet (och livscoachen) Susanne Ivarsson bytte både namn (numera Jacqueline) och inriktning på livet. Ärligt talat vet jag inte var jag ska börja. Vid tillfället då jag lyssnade på podden höll jag på och göra mig iordning för sängen och la inte så mycket tankeverksamhet vid vad som diskuterades, men något senare när jag sitter i sängen och slösurfar så klickar jag på de bifogade länkarna som finns till den aktuella podcasten (se längst ner på sidan för alla länkar) och blir mer och mer upprörd över vad jag finner.

Den första länk jag besöker är Malou von Sivers program "Efter tio", som beskrivs som "Svenskt magasin, där Malou von Sivers tar upp aktuella ämnen och trender samt trädgård, relationer och hälsa". Här intervjuas Katarina tillsammans med medium Susanne Ivarsson. Första gången jag såg det hoppade jag rätt mycket fram och tillbaka i programmet, vilket gav mig ett ganska osammanhängade pladder från dessa två damer. Det var kommentar efter kommentar med den ena klyschan efter den andra – Energi, tidigare liv och visioner.

Så jag var tvungen att titta på igen, och igen.

Jag vet inte vad Malous roll var i programmet, men inte var det rollen som en journalist (Är Malou verkligen en journalist?). Så fort ett sånt vafanärdethonsäger-ögonblick presenterade sig så var det som om Malou godtog svaret från Susanne Ivarsson utan att blinka och fortsatte till nästa fråga.

Exempelvis när Katarina börjar tala om sitt äktenskap och hur hon och hennes f.d. sambo faktiskt redan levt tillsammans i ett tidigare liv. Sambon var tydligen en riktig kvinnotjusare och skitstövel i det tidigare livet (okeeeej?) och Katarina var fortfarande bitter i hennes nuvarande liv för det som skedde i hennes tidigare liv, och det var därför det nuvarande äktenskapet inte fungerade. Sambon var tydligen varit väldigt lojal och trevlig i det nuvarande livet och inget att klaga på där inte. Det var allt skit han gjorde i hans förra liv som förstörde deras äktenskap i detta livet.

– Eh, ursäkta jag har ungefär 15 frågor och invändningar mot detta! Malou hade EN där hon bara ville bekräfta om det var det nuvarande livet sambon var trevlig i.

Om vi tar ett steg tillbaka...

I en tidigare intervju som Skeptikerpodden gjort uttalade sig Mia Ottosson om mediumskap och s.k. psychics. Mia har själv mediala gåvor och är samtidigt självutnämnd skeptiker när det kommer till mediala gåvor. Hon säger på sin hemsida att det finns mycket "mycket flum och oseriösitet" inom den mediala branschen och alla medier ska sträva efter att rensa bort detta.

"Det finns inte ett medium som inte använder Cold Reading" - Mia Ottosson, Intervju i Skeptikerpodden

Mia menar att ALLA medium använder sig till viss del av Cold Reading när de psychar sina offer. Mer eller mindre såklart. De dåliga medium använder sig av mindre och de bra syns inte lika väl att de använder det.

Nåväl, tillbaka till Katarina. Läser man den artikel som hon skrev efter vad hon varit med om så undrar man om Katarina själv har läst igenom vad det är hon har skrivit. För den utomstående är det nog väldigt enkelt att se hur mediumet Susanne Ivarsson arbetar.

Låt oss titta på vad Katarina själv berättar om sina möten med Susanne.

1. Försök inte lösa faktiska problem. Hitta istället på låtsasproblem som inte behöver en riktig lösning!

"...redan innan jag hunnit ställa min första fråga, tittade hon uppfordrande på mig och sa ”du är väldigt arg på din pappa, du”. Och så fortsatte det. Saker poppade ur hennes mun som hon inte kunde känna till och som jag inte alltid hade lust att diskutera. Som min avsaknad av tillit och tålamod. Relationen till pappa, svärmor, mamma, min sambo... På något magiskt sätt gjorde hon en felsökning som var klockren varje gång, mitt in i de mest infekterade områdena i mitt liv. Och så kom analysen, innan jag ens börjat beskriva problemen: din pappa misshandlade dig i ett tidigare liv och du är fortfarande arg och rädd för honom."

- Här hittar Susanne själv på problemet, orsaken och i nästa stycke också lösningen. Det är som att övertyga nån att han löper risk för att bli attackerad av mammutar och sen övertyga sagda person att köpa en amulett (som säljaren lämpligt nog råkar sälja) som skyddar mot mammutanfall. Personen som betalar dyra pengar för amuletten kan sen intyga att amuletten verkligen skyddar mot mammutanfall. För han har ju inte blivit överfallen. Point proven!

”Har du haft problem med din hals?” Jag funderade och nickade. I hela mitt liv har jag fått svårt att andas i stressiga situationer. [---] ”Du blev strypt i ditt senaste liv och kroppen minns det fortfarande, även om inte din hjärna gör det”, fortsatte Susanne. ”Om du lägger dig på behandlingsbänken så ska jag ta bort blockeringen.”

Så när man blir stressad får Katarina alltså svårt att andas. Ja, det måste vara på grund av att hon blev strypt i sitt tidigare liv. För det kan ju absolut inte finnas någon annan förklaring!

2. Ett enkelt knep för att verka smart är att låtsas att det är en själv som sagt något smart som personen bredvid precis sagt.

"Så länge jag kan minnas har jag velat byta namn. Som femåring drömde jag om att bo i slott och heta något franskt. [---]trots att jag under flera år närt en dröm att byta namn från Katarina till Jacqueline, lät jag det vara. Tills en dag, när jag bekände för Susanne. Susanne, lät blicken fara ut i intet för att spåra tidigare liv, sedan började hon berätta."

- Det är fascinerande att Susanne kunde sia fram att Katarina vill heta någonting franskt sekunden efter att Katarina berättar det för henne. Man kan tycka att en livslång dröm kanske skulle presenterat sig i Susannes visioner lite tidigare, och inte efter två månader med regelbundna besök och då först efter att Katarina berättar det för henne.

"En dag i mitten av september kom jag modfälld in på Susannes rum och berättade att jag och sambon bestämt oss för att separera. Bra, sa hon. Va, sa jag förvånat. ”Redan när du kom in i mitt behandlingsrum första gången såg jag att ni två skulle gå skilda vägar. Ert förhållande är över sedan länge”."

Samma sak återigen. Sekunden efter Katarina berättar något för Susanne replikerar Susanne med att; Ja men det visste jag redan.

Precis som när man sitter framför Jeopardy och sekunden efter Magnus Härenstam deklarerade svaret så slår man sig för pannan och utbrister. Ja, just det ja. Vem var Karl den tolfte. Det visste jag!

3. Psykologers etiska regler behöver ej tillämpas

  • "Flytta ut över sommaren, uppmanade Susanne och bestäm er när hösten kommer!"
  • "Vad ska jag ägna mig åt? Du ska skriva, var hennes kortfattade svar."

Varför ska medium bry sig om vad de säger till folk. Det är ju inte som om det är någons liv det handlar om?

Inte nog med det...

Nu verkar det dessutom som Katarina börjat leda andliga kurser själv. Både i egen regi och tillsammans med Susanne Ivarsson. Hon har alltså blivit medium själv (Var det för hon insåg att det finns lättförtjänta pengar i den branschen måntro?). "Behandla andra som du själv blivit behandlad" Var det inte så Jesus sa?

Slutsats

Själv känner jag ett tryck över halsen och ett lätt illamående när jag ser såna här intervjuer, men samtidigt om känsla av upprymdhet. Ungefär som att se en bilkrasch äga rum. Man är fascinerad över förödelsen och att saker brinner och förstörs, men samtidigt orolig för de inblandades räkning.

För några år sedan förfärades samhället och kvällstidningar över TV-shower som Jackass och hur samhället påverkades åt det negativa. Jag vill påstå att shower som Jackass finns inom alla ålderklasser och alla olika sorters samhällen. Folk som gör dumma saker hyllas till skyarna. Särskilt om de själva medger det.

Tar man folkets pengar utan att fråga så möter man våldsamt motstånd. Men säger man att man kommer ta folkets pengar och ler medans man gör det så blir man firad som frälsaren själv.


Länkar:

Mia Ottossons hemsida

TV4-inslag: http://www.tv4play.se/program/efter-tio?video_id=1076955

"Jacquline"s eget vittnesmål: www.jacquelinefahlander.com/images/bilder/L_Mediumcoach_15.pdf

 


 

Övrigt

Apropå Cold Reading så finns det nog inget som så tydligt visar hur medium arbetar som när Terry Evans försöker få kontakt med andevärlden och misslyckas så kapitalt. Se Youtubeklipp här!

Terry Evans säger en intressant sak i slutet av klippet:

Terry: I felt blocked

Programledare: Why didn't you say so?

T: Looking back on it I should have taken a step back. Taken a break.

.......

T: I'm not infallable. I'm very pleased that the viewers can see this.

Ett medium får ALDRIG HA FEL!

Problemet som uppkommer när ett medium egentligen är "blockerat" från den andliga sidan, men fortsätter sin seans utan att förmedla detta är att han i princip säger att han sitter och hittar på – Fyller luckorna med sitt eget sinne. Ett medium får ALDRIG ha fel och det är det här som medium inte verkar inse.

När den enda bevisföring som presenteras är mediumets ord på att det han säger är korrekt så får det aldrig vara fel. Hur skiljer man då på det som är "rätt" och det som han själv hittar på? Det kan man inte. Vilket per definition likställer det som andarna säger med det som Terry evans hittar på själv. 

Andarna = Egna tankar = Fantasier

rikard report

Fotograf
Rikard Isacsson

Mobil: 07 22 22 59 49

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mitt namn är Rikard Isacsson och jag jobbar till vardags som fotograf och Creative Director på reklambyrå i Linköping. Dock är att ta kort inte mitt enda yrkesområde utan mina arbetsuppgifter inkluderar även Webb, Original, layout, film osv. Ett ganska brett och utvecklande arbete med andra ord.

Det du hittat till här är dock min privata hemsida där jag lägger upp fotografier som jag tar och skriver om lite intressanta saker och händelser i omvärlden. Mycket av det som skrivs här grundas i min allt växande cyniska världsbild. Aldrig har det funnits så mycket information att tillgå och det kommer mer för varje sekund som passerar.