Apropå det "mörkertal" som florerat i samband med Tensta. Expressens Jimmy Fredriksson skriver att "I vårt välordnade land anmäldes enligt brottsförebyggande rådet förra året 6 203 fall av våldtäkt. Det är 17 stycken om dagen. Räknar man in det mörkertal som forskarna uppskattar till cirka 80 procent sker det 50 våldtäkter om dagen."

- Vilket skulle betyda att en halv procent av Sveriges kvinnliga befolkning blir våldtagen varje år och räknar man att en person inte blir våldtagen fler än en gång i livet (rimligt?) så ökar den här siffran konstant. Under en livstid löper en kvinna med andra ord 25% risk att bli våldtagen. Det målar upp en ganska tragisk bild av samhället.

Först o främst är det självklart olyckligt med hela situationen i Tensta. Nu kanske föräldrarna till pojkarna (men även flickan) borde ta på sig del av ansvaret till att det över huvud taget kunde ske. Det är en annan diskussion dock. Det jag vill kommentera är hela upprördheten i media och den lynchstämning som skett sen dess.

... Men iallafall, låt mig klargöra en sak över mörkertal. Mörkertal heter mörkertal för att det inte tas med i statistiken. BRÅ definierar det som "Det finns en dold brottslighet vid sidan av den anmälda brottsligheten. Den dolda brottslighetens storlek är okänd och varierar mellan olika brottstyper, men antas för vissa brott vara så pass omfattande att man faktiskt kan jämföra med toppen på ett isberg. Relationen mellan det faktiska antalet brott och antalet anmälda brott kallas för mörkertalet."

BRÅ uppskattar också att av antalet anmälda brott så är ungefär 20% av dessa brott INTE brott. (gäller självklart även här "alla" brott och varierar kraftigt mellan olika brottstyper.)

Räknar man även här med principen att av antalet brott som i folkmun anses vara brott, men som i lagens mening INTE är brott så borde det även tillämpas på Jimmy Fredrikssons omräkning, som ger den "korrekta" siffran bli ungefär 20% lägre. Självklart även den alldeles för hög. Mörkertal ska räknas i båda riktningar.

Oavsett siffran så borde mörkertalet inte ens diskuteras i sådana här sammanhang. Låt mig citera Jon Stewart:
"Let's see where he got those numbers? Oh, his ass... "

rikard report

Fotograf
Rikard Isacsson

Mobil: 07 22 22 59 49

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mitt namn är Rikard Isacsson och jag jobbar till vardags som fotograf och Creative Director på reklambyrå i Linköping. Dock är att ta kort inte mitt enda yrkesområde utan mina arbetsuppgifter inkluderar även Webb, Original, layout, film osv. Ett ganska brett och utvecklande arbete med andra ord.

Det du hittat till här är dock min privata hemsida där jag lägger upp fotografier som jag tar och skriver om lite intressanta saker och händelser i omvärlden. Mycket av det som skrivs här grundas i min allt växande cyniska världsbild. Aldrig har det funnits så mycket information att tillgå och det kommer mer för varje sekund som passerar.