"Ditt ointresse i vår matupplevelse återspeglas ganska väl i hur maten smakade.", var min första tanke efter vår måltid på O'Learys i Linköping.

Om kyparen/servitören/bartendern hade ägnat en minut längre vid vårt bord och faktiskt frågat hur maten smakade hade jag kanske dragit mig från att via Internet lufta mina åsikter i den oställda frågan.

olearys

Det var en regnig fredagskväll i Linköping som jag och flickvännen hade bestämt oss för att ta en afterwork på en av stadens krogar. Vårt mål för kvällen var från början Överste Mörners, som vanligtvis har goda och konsekventa maträtter. Dock bör påpekas att under sommarmånaderna sjunker kvaliteten på Linköpings krogar som en sten – för mycket tryck på ett för litet kök lämnar oftast en osund bismak oavsett vad man beställer. Sagt och gjort riktade vi våra gymnastikskor mot Överste Mörners och började gå.

Om en regnskur består utav att änglars tårar så orsakades kvällens oväder av att Gud blivit full, somnat i badkaret med vattnet rinnande och orsakade att hela övervåningen kollapsat av det översvämmande vattnets tyngd. Genomblöta från midjan ner beslöt vi oss för att testa en restaurant vi inte testat förut och smet undan regnet in i O'Learys lokaler på Tanneforsgatan, Linköping.

O'Learys, för alla er som inte vet, är en sportbar. Vilket vi mycket väl var medvetna om när vi först klev in. Så våra förväntningar över matens kvalitet var väl inte de högsta.

Första intrycket av O'Learys, Linköping

Vårt första intryck av O'Learys är såklart lokalen. Vilken mer än väl levde upp till våra förväntningar. Sport attiraljer väl placerade över varje ledig väggyta överskuggandes barstolar och TV-apparater. Kort sagt ett mysigt krypin. Rent och fint.

Vi blev välkomnade av en servitör så fort vi klev in. Eller rättare sagt efter att han pratat färdigt med sin kompis vid baren och hans välkomnande ord var "Två stycken?".

Efter vi slagit oss ner vid vårt tilldelade bord får vi frågan om vi vill ha något att dricka till att börja med. Jag säger att jag tar gärna en öl och frågar om de har någon god sådan. En viss tvekan på servitörens röst gör att jag själv bläddrar upp öllistan längst bak i menyn. "'Månadens öl, Fråga din servitör' låter intressant. Vad är det för något?"

– "Jag vet faktiskt inte" säger servitören och springer bort till sin arbetskamrat och frågar.

Det slutade med att jag tog en månadens öl och flickvännen ett glas av husets röda.

Vår mat

Efter en lagom lång tid efter vi beställt vår mat kom servitören tillbaks och serverade. I samma sekund som han ställde tallriken framför mig insåg jag genom ren instinkt att den skulle bli en torr upplevelse och beställde snabbt in en dipsås vid sidan om. Mot bättre vetande råkade jag beställa vanlig bearnaisesås.

– "Vad är det här?" säger flickvännen bittert, som beställt den vegetariska hamburgaren. Som ett substitut för köttet så har O'Learys valt att ersätta det med en portabellasvamp, mozarella och pesto. Något som inte ser så aptitligt ut tillsammans.

På min egna tallrik ligger en hamburgare omringar av skrynkliga pommes frites. Inget bra första intryck med andra ord.

Döm av min förvåning när jag smakade köttet och det var faktiskt väldigt välsmakande. Vilket även kan sägas om flickvännens svamp-ost-pesto. Tyvärr var det också det enda som smakade något.

Pommes Frites

Smakade gammalt helt enkelt. Skrynkliga och torra pommes frites vittnade om några månader för länge i frysen. Flickvännen som förutseende nog hade beställt klyftpotatis hade tagit rätt beslut. Men en stor potatis delad i fyra delar behöver någon minut längre i ugnen än vanliga pommes frites för att betraktas som färdig.

Coleslaw

Kunde mycket väl smakat gott om den inte låg under pommes frites som värmde upp den lite för mycket för min smak.

Bearnaisesåsen

Jag vill på intet sätt säga att jag är expert på bearnaisesås, men jag har alltid haft för mig att en sådan ska vara gul och inte vit. Samt med en bismak av något som jag fortfarande inte kan sätta fingret på. Det närmsta jag kan komma är pepparkakor.

Köttet och svampen

Som sagt väldigt välsmakande. Synd bara att de omringades av mindre goda och passande tillbehör.

Brödet

Bestod av en vanligt hamburgerbulle. Ingen extra energi hade lagts för att få det lite krispigt eller för att höja smakupplevelsen. Samt att det var alldeles för stort för hamburgarens innehåll.

Dryckesvalet

Månadens öl var väldigt god. Tyvärr minns jag inte namnet men det slutade på "....bergen" tror jag. Husets röda, R | Collection Field Blend, var också väldigt gott.

Slutsats

O'Learys i Linköping är enligt min mening en oangagerad sportsbar. Det är säkert väldigt trevligt att sitta där och ta några öl, som dessutom inte var så jättedyr, samtidigt som man ser på en fotbollsmatch. Men att gå dit för att äta en god middag? Nej, jag skulle inte tro det. Kostar en hamburgare 139:- så förväntar jag mig mer än det tafatta försöket jag upplevde under Linköpings regnigaste fredag. Samt det faktum att ingen av servitörerna ens frågade om vårt välbefinnande får mig att aktivt rekommendera mina medmänniskor att INTE besöka dom.

rikard report

Fotograf
Rikard Isacsson

Mobil: 07 22 22 59 49

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mitt namn är Rikard Isacsson och jag jobbar till vardags som fotograf och Creative Director på reklambyrå i Linköping. Dock är att ta kort inte mitt enda yrkesområde utan mina arbetsuppgifter inkluderar även Webb, Original, layout, film osv. Ett ganska brett och utvecklande arbete med andra ord.

Det du hittat till här är dock min privata hemsida där jag lägger upp fotografier som jag tar och skriver om lite intressanta saker och händelser i omvärlden. Mycket av det som skrivs här grundas i min allt växande cyniska världsbild. Aldrig har det funnits så mycket information att tillgå och det kommer mer för varje sekund som passerar.