Först o främst så tycker jag de tilltalade verkar helt slut i huvet och borde avhysas från det övriga samhället en bra tid framöver.

Det sagt så skulle jag vilja kommentera på Aftonbladets och Maria Wilhelmsson (inte första gång) framhållning att männen genom sin blotta existens här i världen uppmuntrar till "kvinnoförakt".

kvinnoforakt

 

I inledningen av artikeln beskrivs hur en kvinnlig advokat, Wilhelmsson, fått ta emot okvädningsord under en rättegång och hur hon blev "chockad och förbannad" och hur "De nio manliga kollegorna i rättssalen reagerade - inte alls". Det är dock lite oklart i artikeln om Wilhelmsson blev så chockad över själva angreppet eller om Wilhelmsson blev chockad över att hon inte fick stöd av sina manliga kollegor, men artikeln måste läsas väldigt noggrant för att man ska börja tvivla på det senare.

Förutsätter man då att Wilhelmsson blivit så upprörd över att de manliga kollegorna inte ingrep och istället startade en skrikmatch i rättsalen börjar åtminstone jag undra hur Wilhelmsson någonsin kunnat bli en advokat. Wilhelmsson verkar tycka att istället för att domaren ska ingripa (vilket han tydligen gjorde) så ska männen i salen istället attackera de tilltalade verbalt för att få de att sluta.

"Jag sa till alla närvarande att när någon annan har ordet måste de vara tysta och hotade med att de skulle flyttas till enskilt rum. Och jag sa till advokat Wilhelmsson att jag inte hört vad som sades." - Rättegångens domare, Henrik Jonsson

Så vad är nyhetsvärdet i den här artikeln? Jo att "Är det ett sådant här klimat vi vill ha i våra svenska domstolar?". Min åstikt är att – Ja, det är det. Domaren ska ingripa när någon blir verbalt attackerad, inte andra åhörare eftersom rättegångarna inte är ett Youtube-kommentarsfält där alla ska lufta sina åsikter så fort de kommer på något fyndigt.

Jag vet att Aftonbladet har en förmåga att förvränga innehållet i sina artiklar och den intervjuade inte alltid menar det som kommer fram i artikelns sammanhang. Så det är inte säkert att Wilhelmsson ska stå till svars lika mycket som Aftonbladet.

Sen kan det mycket väl vara så att det är en "grabbig" atmosfär i svenska rättsalar och att kvinnliga advokater har det svårt på grund av sitt kön. Men den debatten hjälps inte av att såna här kafferepshistorier får så stort utrymme i medier.

Länk till Aftonbladets artikel: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16903101.ab

rikard report

Fotograf
Rikard Isacsson

Mobil: 07 22 22 59 49

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mitt namn är Rikard Isacsson och jag jobbar till vardags som fotograf och Creative Director på reklambyrå i Linköping. Dock är att ta kort inte mitt enda yrkesområde utan mina arbetsuppgifter inkluderar även Webb, Original, layout, film osv. Ett ganska brett och utvecklande arbete med andra ord.

Det du hittat till här är dock min privata hemsida där jag lägger upp fotografier som jag tar och skriver om lite intressanta saker och händelser i omvärlden. Mycket av det som skrivs här grundas i min allt växande cyniska världsbild. Aldrig har det funnits så mycket information att tillgå och det kommer mer för varje sekund som passerar.