Ring P1 idag diskuterade vargar och jakten på dessa. Så jag tänkte lufta mina egna åsikter i frågan.

 

I programmet (6 feb 2013) uttalade sig en kvinna norrut i Sverige om att hon och de hon kände inte hade något emot att bo i ett vargdistrikt. Hon ville att dessa djur skulle få leva kvar i skogarna för framtida generationer. Så låt vargstammen finnas kvar i Sverige!

Strax därpå ringde en jägare från Värmland in. Med suck och stön i rösten gjorde han tydligt att han ville utrota alla vargar. De hade varit utrotade förr i Sverige utan att människan lidit av det. Det hade gått så långt idag i Sverige att folk inte lät sina barn gå utanför dörren på grund av vargfaran. Programledaren erbjöd då jägaren att utbyta sina åsikter med den tidigare damen, men det var bara slöseri att diskutera med miljöknäppingar. Så utrota vargstammen i Sverige!

Min åsikt är att ska man argumentera för att utrota en art bör man åtminstone kunna ta diskutionen. Jag gav mig ut för att leta efter dokumenterade vargattacker med dödlig utkomst – I Sverige. Jag citerar från De5Stora.com:

"Det enda trovärdigt dokumenterade tillfälle hittills, då varg dödat människor i Sverige, skedde i Gysinge 1821, och det var en varg som tidigare hållits i fångenskap och sedan släppts ut i skogen, utan att någonsin ha lärt sig att jaga. Sjukdomen rabies finns inte i Sverige."

Det finns även motståndarnas sida Vargfakta.se som trots sitt övriga vinklade innehåll publicerar artiklar som:

"Ännu en svensk vargdödad efter 1821

[...]Den 8 februari 1854 rapporterade Tidning för Wenersborgs Stad & Län om en 15-årig pojke som dödats av vargar runt Kölberget"

Så enligt den dokumentation som finns tillgänglig verkar det inte finnas några fall av vargattacker på människor, stora som små, efter år 1850.

Sen finns det de tillfällen självklart då domesticerade vargar attackerar människor. Vilket skedde mycket tragiskt på Kolmården i fjol. Detta är dock inte relevant för diskussionen och tas inte heller upp i jaktfrågan.

Så min åsikt är att istället för att utrota en hel art, "för att vi vill", så borde man kanske skaffa sig en försäkring som täcker vargattacker på boskap. Vi har utrotat arter förr utan tvekan, men det betyder inte att vi ska sträva efter att utrota fler. För vargattacker är faktiskt INTE ett problem när det kommer till människan och man behöver inte vara rädd när man går i skogen. Sätt det i kontrast med hur många som dödats av älgattacker eller de 5 761 älgolyckor i trafiken som inträffade endast under året 2009.

rikard report

Fotograf
Rikard Isacsson

Mobil: 07 22 22 59 49

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mitt namn är Rikard Isacsson och jag jobbar till vardags som fotograf och Creative Director på reklambyrå i Linköping. Dock är att ta kort inte mitt enda yrkesområde utan mina arbetsuppgifter inkluderar även Webb, Original, layout, film osv. Ett ganska brett och utvecklande arbete med andra ord.

Det du hittat till här är dock min privata hemsida där jag lägger upp fotografier som jag tar och skriver om lite intressanta saker och händelser i omvärlden. Mycket av det som skrivs här grundas i min allt växande cyniska världsbild. Aldrig har det funnits så mycket information att tillgå och det kommer mer för varje sekund som passerar.