Hej Bullen!

Vore intressant med lite objektiv klimatstatistik. Enligt klimatforskarna kommer Sverige drabbas av ökande stormar, regn o nederbörd (pga globala klimatuppvärmningen. Orsaken till denna uppvärmning är människan såklart. Ingen naturlig ökning här inte enligt nyhetsbyråerna.)

Vi börjar med att kolla på medelnederbörden i Sverige. Enligt SMHI är medelnederbörden i Sverige år 1860 600 mm. år 2010 700 mm.

 

https://www.naturvardsverket.se/sv/Start/Klimat/En-varmare-varld/Klimatdata/Arlig-nederbord-i-Sverige/

Knappast en signigikant ökning, men ökning iallafall. Samtidigt har antalet RAPPORTERADE översvämningar under samma period ökat med ungefär 2000% enl. EM-dat (verkar dock inte finnas mycket rådata så det kan vara en felgenerering på hemsidan?) Antalet rapporterade katastrofer i världens U-länder är fortfarande väldigt låg. Är det mindre katastrofer där eller finns det möjligen inget sätt att rapportera väderhändelser ännu? Det är precis samma princip som när Sveriges befolkning rapporteras bli allt sjukare, samtidigt som medellivslängden ökar.. Konstigt att vi ens kan stå på benen.

SMHI rapporterar en kanske vettigare bild av situationen ( http://www.smhi.se/sgn0102/n0205/oversvam/oversvamning.htm ) där översvämningar i Sverige är frekventa och inget ovanligt.

MSB.se verkar vara av en liknande åsikt ( http://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/16120.pdf ):
"Enligt statistiken inträffar någonstans i Sverige en större översvämning i genomsnitt vart femte år, vilket alltid väcker överraskning. De högsta vattennivåerna har ofta markerats på brofästen, kajer och byggnader för att minna om gångna förödelser. Ett välkänt exempel är Kopparvågen i Falun, där högvattenmärken huggits in i byggnadens stenfot.
En jämförelse med moderna mätserier visar ofta att de flöden som inträffat i äldre tid vida överstiger de senaste årens högvatten. I Siljan har vattenståndet vid tre omtalade extrema flöden, åren 1659, 1764 och 1860, uppskattats till mellan 165.0 och 166.1 meter över havet, medan högsta observerade vattenstånd under perioden 1887-1996 endast uppgår till 163.90 meter över havet."

När ska vi få vettig statistik på vad de självutnämnda klimatforskarexpert till nyhetsbyråer rapporterar? För det de rapporterar klingar illa med den dataunderlag som faktiskt finns att tillgå?

rikard report

Fotograf
Rikard Isacsson

Mobil: 07 22 22 59 49

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mitt namn är Rikard Isacsson och jag jobbar till vardags som fotograf och Creative Director på reklambyrå i Linköping. Dock är att ta kort inte mitt enda yrkesområde utan mina arbetsuppgifter inkluderar även Webb, Original, layout, film osv. Ett ganska brett och utvecklande arbete med andra ord.

Det du hittat till här är dock min privata hemsida där jag lägger upp fotografier som jag tar och skriver om lite intressanta saker och händelser i omvärlden. Mycket av det som skrivs här grundas i min allt växande cyniska världsbild. Aldrig har det funnits så mycket information att tillgå och det kommer mer för varje sekund som passerar.